Nieuws & opinie06 januari 2025

NGK volwaardig lid Raad van Kerken

Sinds 1 januari 2025 zijn de Nederlandse Gereformeerde Kerken volwaardig lid van de Raad van Kerken.

Coen Wessel, algemeen secretaris van de raad, verwelkomde op X de NGK bij de start van hun officiële lidmaatschap met deze woorden: “Van harte welkom. Wij verwachten veel van jullie bijdrage”.
Als geassocieerd lid waren de voormalige NGK en GKv al sinds 2020 betrokken bij de raad. Het argument om daarin mee te doen was dat de gereformeerde inbreng gewaardeerd wordt. Met het volledige lidmaatschap hebben de NGK nu ook stemrecht. De raad telt nu vijftien officiële leden en nog vier geassocieerde. De NGK zijn binnen de raad de derde in omvang.

Meer informatie over de Raad voor Kerken.

Meer informatie over de commissie voor contact en eenheid.

 – o – o –

Lid van de Raad van Kerken in 5 vragen en antwoorden

1. Waarom deze ontwikkeling na decennia afzijdigheid?

We volgen hierin de ontwikkelingen bij de plaatselijke kerken. Veel kerken zijn lid van een raad van kerken op hun eigen plek. Die plaatselijke raden hebben weer een band met de landelijke Raad van Kerken. Landelijk volgen we deze trend.

Daarachter zit een verschuiving in het denken over eenheid. Al veel langer vullen we dat niet meer exclusief in als kerkelijke eenheid. Het is goed elkaar als kerken in Nederland in de raad te ontmoeten en bijvoorbeeld door te spreken over de plaats van de kerken in de samenleving. De inbreng vanuit de NGK wordt gewaardeerd! Meer info? Zie https://ngk.nl/rapporten/ voor het aanvullend rapport over de Raad van Kerken van de Commissie Contact en Eenheid (CCE) en https://ngk.nl/besluiten-synode-deventer/ voor het genomen besluit.

2. Wat doet de Raad van Kerken eigenlijk?

Van de website:

‘Vanuit een christelijke inspiratie bevordert de Raad van Kerken:

1) de oecumenische dialoog. Het gaat daarbij zowel om de dialoog tussen de aangesloten kerken onderling, als die tussen de aangesloten kerken en andere kerken en geloofsgemeenschappen.

2) de gezamenlijke dienst van de kerken aan de samenleving. Het streven is om vanuit een christelijke benadering een bijdrage te leveren aan het welzijn van mensen in de samenleving.’ Zie https://www.raadvankerken.nl/organisatie/

Voorbeeld van het eerste: aandacht voor 1700 jaar geloofsbelijdenis van Nicea, ook in het kader van de week van gebed voor eenheid.

Voorbeelden van het tweede zijn te vinden op de pagina actueel van de website van de Raad van Kerken

3. Hoe is de Raad van Kerken opgebouwd?

Er is een plenaire vergadering met officiële vertegenwoordigers uit de kerken. Voor de NGK zijn dat ds. Dinand Krol, preses van de vorige synode/landelijke vergadering, en als secundus ds. Peter Sinia, preses van de synode van Deventer. Ze overleggen over hun inbreng in de Raad met de CCE.

Daarnaast zijn er twee beraadsgroepen:

· Geloof en kerkelijke gemeenschap. Lid vanuit de NGK: ds. Ad van der Dussen.

· Samenleving, duurzaamheid en vrede. Lid vanuit de NGK: Hillie van de Streek.

Zij zijn hiervoor benoemd door de CCE.

Daarnaast is er aandacht voor interreligieuze ontmoeting in het referentschap daarvoor.

Er is ook een veelheid aan werkgroepen, over allerlei vragen die in de samenleving van nu naar boven komen.

4. Zijn we gebonden aan de besluiten van de Raad?

Nee: besluiten worden genomen met algemene instemming. Alle lidkerken moeten het ermee eens zijn. Volwaardig lidmaatschap betekent dat je stem- en spreekrecht hebt. Eventueel kun je aangeven dat je als kerk een besluit niet voor je rekening neemt. We houden alle vrijheid, en overleg met de afvaardigende instantie hoort erbij. Als er een besluit genomen wordt, moeten de afgevaardigden het wel onder de aandacht van de kerken brengen.

5. Zijn we als NGK nu ook indirect lid van de Wereldraad van Kerken?

Nee. Hetzelfde geldt ook voor de Europese Raad van Kerken. Natuurlijk heeft de Raad van Kerken wel banden met de Wereldraad, maar het is een aparte organisatie.