Nieuws & opinie07 januari 2025

Stop wet toezicht informeel onderwijs – petitie

De staatssecretaris funderend onderwijs en emancipatie is van plan een wetsvoorstel voor toezicht op informeel onderwijs (Wtio) in te dienen. Met deze wet wil de overheid grip krijgen op wat burgers kinderen en jongeren in hun vrije tijd onderwijzen. Denk bijvoorbeeld aan de zondagsschool of catechisatie, scouting en Koranschool.

De Commissie relatie overheid heeft zich namens het moderamen van de NGK formeel tegen dit wetsvoorstel uitgesproken, omdat het het recht op vrijheid van meningsuiting, geweten en godsdienst schendt. Daarnaast is een aantal organisaties voor kerkelijk opbouwwerk onder jongeren, waaronder Kerkpunt, een petitie gestart, om te waarschuwen voor en te protesteren tegen het voornemen van de Staatssecretaris. Tot en met 28 januari a.s. kun je die petitie nog tekenen. De CRO roept individuele kerkleden, predikanten en kerkenraden op om dat daadwerkelijk te doen.

De petitie vind je hier

Lees hier het formele bezwaar van CRO namens het moderamen.

De staatssecretaris schrijft in een toelichting dat de grens van de vrijheid van onderwijs, meningsuiting en godsdienst ligt waar het informeel onderwijs de rechten van het kind evident schade toebrengt. Dat is het geval als ‘de basiswaarden van de democratische rechtsstaat (vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit) worden afgewezen door kinderen aan te zetten tot haat, geweld of discriminatie.’

Daarbij wil de staatssecretaris dat de onderwijsinspectie ‘signaalgestuurd’ toezicht houdt op overtreding van deze norm. Dat betekent dat de inspectie een klacht kan ontvangen en onderzoek doet, bijgestaan door een adviescommissie. Als de inspectie een overtreding van het wettelijk verbod vaststelt kan de verantwoordelijk bewindspersoon een aanwijzing geven aan de instantie die het informeel onderwijs geeft, en aan degene die het informeel onderwijs verzorgt of faciliteert. De onderwijsinspectie heeft overigens geprotesteerd tegen deze uitbreiding van haar taak.

Deze wet zorgt voor veel onrust en onbegrip in de maatschappij, vooral bij kerken, synagogen en moskeeën, maar ook bij bijvoorbeeld sportverenigingen.

De Commissie Relaties Overheid van de NGK heeft namens het moderamen van de synode op 6 januari jl. de zorgen van onze kerken geuit in een zogeheten internetconsultatie. Daarbij heeft de CRO zich gebaseerd op een document dat is opgesteld door het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken, CIO.

Lees hier het document van het CIO.