Nieuws & opinie19 juni 2023

Kennismaken met De Nieuwe Psalmberijming

De Nieuwe Psalmberijming (DNP) is een nieuwe, eigentijdse berijming van alle 150 psalmen. Met deze nieuwe verwoording voorziet DNP in een grote behoefte in de kerken. De psalmen zijn het meer dan waard om gezongen te blijven worden! De Nieuwe Psalmberijming is een initiatief van Stichting Dicht bij de Bijbel. De auteurs zijn: Jan Pieter Kuijper, Arie Maasland, Adriaan Molenaar, Bob Vuijk, Arjen Vreugdenhil, Titia Lindeboom, Jan Boom, Ria Borkent en René Barkema. Naast de negen dichters verleenden (andere) dichters, theologen, neerlandici en musici hun medewerking als meelezer en revisor.

Op 1 juni jl. stuurde Stichting Dicht bij de Bijbel een brief aan alle predikanten en kerkenraden. Hieronder vind je de tekst van die ‘open brief’.


Geachte predikant, kerkenraad,

Kent u De Nieuwe Psalmberijming (DNP) al? DNP is een berijming van alle 150 psalmen, geschreven op de Geneefse melodieën. De berijming is bedoeld om de psalmen in de taal van nu toegankelijk te houden, juist ook voor jongere generaties. We zijn dankbaar dat DNP inmiddels wekelijks in veel gemeentes wordt gebruikt.

Ook voor uw gemeenteleven heeft DNP toegevoegde waarde! Als stichting zijn we daarom graag bereid de berijming nader bij u te introduceren. Mocht u interesse hebben in een gemeenteavond dan kunnen we die verzorgen voor u. Na een inleiding over DNP is een interactief programma mogelijk. We kunnen dit programma naar wens afstemmen. Onder andere kunnen we een workshop verzorgen over de kunst van het berijmen. Daarnaast kunnen we samen zingen uit DNP en deze teksten vergelijken met andere berijmingen. Het is ook mogelijk om een van de mensen binnen DNP uit te nodigen bij u als kerkenraad om u meer te vertellen over DNP.

* Ja, ik wil een afspraak maken om persoonlijk kennis te maken met DNP

* Ja, ik wil graag een bundel ter kennismaking bestellen (prijs € 22,50 – geen verzendkosten)

* Ja, ik wil verder kennismaken met DNP via de nieuwsbrief en wil me hiervoor inschrijven

Voor meer informatie over De Nieuwe Psalmberijming, zie www.denieuwepsalmberijming.nl. Op de website vindt u onze uitgangspunten, informatie over de stichting en de dichters, ervaringen van predikanten die DNP gebruiken en uiteraard alle teksten van De Nieuwe Psalmberijming.

We horen graag van u. De psalmen zijn het meer dan waard om gezongen te blijven worden!

Met vriendelijke groet,

Jan Pieter Kuijper
Voorzitter stichting Dicht bij de Bijbel