Nieuws & opinie21 mei 2024

Dienst: Jongeren van de Tiktokgeneratie

Jongeren proberen hun leven tot een succes te maken. Vaak worden ze daarbij onbewust beïnvloed om keuzes te maken. Keuzes die gebaseerd zijn op leugens. Daarom hebben jongeren Victors nodig die uitleggen en laten zien wat een zinvol leven is.

In een van de afleveringen van MINDF*CK geeft Victor Mids (Illusionist) Frans Bauer het gevoel dat hij gedachten kan lezen. Frans moest kijken naar Victor en drie woorden noemen. Wat bleek, Frans noemde precies de woorden die Victor had opgeschreven. Frans snapte er helemaal niks van. Toch bleek het heel eenvoudig te zijn. Frans had namelijk een kort filmpje gezien waarin razendsnel achter elkaar veel foto’s voorbijkwamen. Zonder dat hij het doorhad waren de drie woorden voorbijgekomen.

Het doet denken aan hoe heel veel jongeren vandaag leven. Jongeren denken dat ze vrij zijn en zelfs keuzes maken, maar onbewust laten ze zich door van alles beïnvloeden via sociale media, games, films en series. Ze krijgen leugens mee. Je moet perfect, authentiek en creatief zijn en daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Zonder dat ze het door hebben worden hun keuzes beïnvloed en vormt het hen als mens. Zomaar snappen ze dan, net als Frans bij MINDF*CK, niet waarom ze iets zeggen of doen. Waarom ze bepaalde keuzes maken. Waarom ze zo vaak ongemotiveerd zijn. Waarom ze zich niet kunnen concentreren.

Het mooie aan dit fragment van MINDF*CK is dat Victor uitlegt hoe het komt. Hij laat zien hoe we onbewust beïnvloed worden. Dat is wat jongeren vandaag ook nodig hebben. Er zijn Victors nodig die uitleggen hoe ze zijn beïnvloed en met welke leugens. Er zijn Victors nodig die laten zien wat een zinvol leven is. Er zijn Victors nodig die jongeren helpen om bewuste keuzes te maken.

Met deze Dienst hopen we jou als lezer te stimuleren om een ander soort Victor te zijn in het leven van jongeren. Victor de naam betekent overwinnaar. Wij mogen meer zijn dan overwinnaars door Hem die ons heeft liefgehad. God wil richting geven aan het leven van jongeren. Het is heilzaam als jongeren steeds meer beseffen dat het leven een geschenk is waarin je niet perfect, authentiek of creatief hoeft te zijn. Dat God door onze zwakheid heen werkt. Dat je talenten krijgen om uit te delen aan anderen. En dat is geen illusie!

Meer informatie over deze uitgave vind je hier