Nieuws & opinie30 januari 2024

40 dagentijd – tijd voor bezinning

De veertigdagentijd is een belangrijke periode voor christenen. Deze weken voor Pasen zijn traditioneel een tijd van inkeer en bezinning. De periode start dit jaar op 14 februari. Om als gemeente, kring of persoonlijk toe te leven naar Pasen brengen we twee initiatieven onder de aandacht.

Bij Kerkpunt, de toerustingsorganisatie van de NGK, staat een ellendige situatie van eeuwen geleden centraal. Wat kunnen we daarvan leren voor de huidige tijd, waarin we zo worden geconfronteerd met een enorme hoeveelheid ellende?
Wat we te weten komen over toen komt uit de eerste hand, namelijk van iemand die de gebeurtenissen aan den lijve ondervond, die er zelfs een belangrijke positie in had. Zijn naam is Jeremia. Geen journalist, geen oorlogsverslaggever, geen hulpverlener of militair, maar een profeet! En dan ook nog een profeet die aan zijn opdracht onderdoor dreigde te gaan.

Kerkpunt stelt materiaal beschikbaar voor kerken, waaronder een podcast met een aflevering voor elke dag van de veertigdagentijd. Je vindt het materiaal hier.

Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap geeft een boekje uit dat je gratis kunt aanvragen. Wil jij God (opnieuw) ontmoeten? Het boekje verdiept en versterkt je geloof en geeft je nieuwe inzichten over verschillende ontmoetingen van mensen met God. Leef in zeven weken op een nieuwe manier naar Pasen toe met teksten uit het Oude en Nieuwe Testament. De korte uitleg en reflectievragen helpen je persoonlijke geloofsleven te verdiepen. Het boekje aanvragen kan hier.

Update: het boekje is helaas niet meer verkrijgbaar, maar hetzelfde materiaal is ook te vinden in de Mijn Bijbel-app van het NBG.

logo kerk punt alternatief