Diaconaat

De Centrale Diaconale Commissie wil voor diaconaal werkenden een uitwisselingsplatform bieden waarop informatie en (toegang tot) ondersteuning wordt geboden. Sinds 2012 zijn de NGK aangesloten bij het Diaconaal Steunpunt van de GKv, dat voor alle diaconieën van de NGK beschikbaar is.

diaconaal steunpuntHet Diaconaal Steunpunt ondersteunt de diaconieën/diakenen van de GKv en NGK bij hun ambtswerk. Het DS is van en voor diakenen. Veel materiaal op de website van het Diaconaal Steunpunt is dan ook door of met diakenen ontwikkeld.

Het Diaconaal Steunpunt geeft advies, biedt toerusting, ontwikkelt beleid en maakt diaconaal materiaal beschikbaar. De meeste informatie wordt via de site uitgewisseld. Ook zijn er regelmatig informatie-bijeenkomsten in het land. In het bijzonder voor diakenen van de GKv en NGK. Steeds meer ook in samenwerking met de CGK.

In de GKv zijn naar schatting ca.1500 diakenen actief in ongeveer 275 kerken. De NGK bestaat uit een kleine 90 kerken met diaconieën.

Het DS is onderdeel van de Gereformeerde kerken (GKv) en wordt aangestuurd door het Generaal Diaconaal Deputaatschap. Per 1 april 2012 is het Diaconaal Steunpunt ook beschikbaar voor diakenen binnen de NGK. Om de diakenen van de NGK zo goed mogelijk te ondersteunen, wordt er nauw samengewerkt met de Centrale Diaconale Commissie van de NGK.

Nieuw op Diaconaal Steunpunt:

 • Hulp aan Sint Maarten
  De inwoners van Sint-Maarten en omliggende eilanden lijden onder de gevolgen van de verwoestingen door de orkaan Irma. In een aantal kerken is voor de nood in dit gebied gebeden en is er gecollecteerd. De organisaties die samenwerken in het Christelijk Noodhulpcluster – Dorcas, Red een Kind, Tear, Woord en Daad, ZOA – beseffen dat velen getroffen zijn door de verwoestingen, maar zijn zelf niet actief in dit gebied. Gelukkig nemen de Nederlandse overheid en de lokale overheid hun verantwoordelijkheid voor de eerste noodhulp en hopelijk straks ook voor de wederopbouw. Zij worden daarin gesteund door het Rode Kruis en andere organisaties die... Read more »
 • Week tegen Eenzaamheid
  Van donderdag 21 september tot en met zondag 1 oktober is de Week tegen Eenzaamheid. In het hele land worden activiteiten en projecten georganiseerd om mensen te verbinden. Eenzaamheid gaat om het gevoel van verlies, het gevoel er niet bij te horen en het gevoel van uitsluiting. Niemand wil zich eenzaam voelen. Jij niet, je buurvrouw niet, je oom niet en je kerkgenoot niet. Maar wist je dat toch 1 miljoen mensen zich eenzaam voelen? De Week tegen Eenzaamheid is hét moment om mensen uit hun isolement te halen. Ook LPB Media draagt op verschillende manieren haar steentje bij aan het verminderen van... Read more »
 • Danken en delen met dankdag
  Woensdag 1 november is het weer dankdag. Elk jaar worden een aantal concrete doelen voorgesteld voor de dankdagcollecte.  Zo kunnen we een steentje bijdragen aan het versterken van diaconale activiteiten ver weg of dicht(er)bij. Dit jaar aandacht voor schoolbouw in Zimbabwe, noodhulp in Azië en het werk onder bootvluchtelingen. DROOM, DEEL, DANK EN HEB LIEF! Help kansarme kinderen – vooral meisjes – met de mogelijkheid om naar school te gaan! Noodhulp Azie Help de meer dan 40 miljoen mensen die zijn getroffen door de overstromingen en landverschuivingen in Azië. Bootvluchteling Help vluchtelingen aan broodnodige medische zorg en psychosociale ondersteuning. Droom, deel, dank en heb lief! Verre Naasten Onder het thema... Read more »
 • Met Micha aan de slag tegen onrecht
  De Micha Cursus is voor iedereen die nadenkt over onrecht, armoede, mens en natuur en dit wil verbinden met zijn/haar geloof! De profeet Micha maakte zich in zijn tijd druk om de wereld die hij om zich heen zag. Onrecht, uitbuiting, armoede. Hij deed een sterke oproep om recht te doen, trouw te betrachten. In onze tijd is de situatie niet veel anders. Ook nu is er veel onrecht, uitbuiting en armoede. Maar wat doen wij er tegen? De taak is nu aan ons om na te denken én aan de slag te gaan. De Micha Cursus helpt je hierbij. Je gaat... Read more »
 • Groene kerken dag 2017
  Op zaterdag 7 oktober 2017 vindt voor de zesde keer de Groene Kerkendag plaats! De GroeneKerkenactie biedt een inspirerende dag vol spraakmakende sprekers en workshops voor iedereen die geïnteresseerd is in de combinatie kerk en duurzaamheid. Je ontdekt welke groene stappen andere kerken hebben gezet en er zijn tal van interessante workshops. En aan het einde van het programma (bekijk het programma) kun je met een hapje en een drankje ideeën op doen hoe je jouw kerk groener kunt maken bij de markt van duurzame producten en initiatieven. De GroeneKerkendag vindt plaats op 7 oktober in de Inham aan de Hamseweg 40... Read more »