Diaconaat

De Centrale Diaconale Commissie wil voor diaconaal werkenden een uitwisselingsplatform bieden waarop informatie en (toegang tot) ondersteuning wordt geboden. Sinds 2012 zijn de NGK aangesloten bij het Diaconaal Steunpunt van de GKv, dat voor alle diaconieën van de NGK beschikbaar is.

diaconaal steunpuntHet Diaconaal Steunpunt ondersteunt de diaconieën/diakenen van de GKv en NGK bij hun ambtswerk. Het DS is van en voor diakenen. Veel materiaal op de website van het Diaconaal Steunpunt is dan ook door of met diakenen ontwikkeld.

Het Diaconaal Steunpunt geeft advies, biedt toerusting, ontwikkelt beleid en maakt diaconaal materiaal beschikbaar. De meeste informatie wordt via de site uitgewisseld. Ook zijn er regelmatig informatie-bijeenkomsten in het land. In het bijzonder voor diakenen van de GKv en NGK. Steeds meer ook in samenwerking met de CGK.

In de GKv zijn naar schatting ca.1500 diakenen actief in ongeveer 275 kerken. De NGK bestaat uit een kleine 90 kerken met diaconieën.

Het DS is onderdeel van de Gereformeerde kerken (GKv) en wordt aangestuurd door het Generaal Diaconaal Deputaatschap. Per 1 april 2012 is het Diaconaal Steunpunt ook beschikbaar voor diakenen binnen de NGK. Om de diakenen van de NGK zo goed mogelijk te ondersteunen, wordt er nauw samengewerkt met de Centrale Diaconale Commissie van de NGK.

Nieuw op Diaconaal Steunpunt:

 • Bidden voor vluchtelingen
  Gave roept kerken en christenen op om voor vluchtelingen te (blijven) bidden. Dit kan speciaal op Vluchtelingengebedsdag, zondag 25 juni. Op deze dag daagt Gave christenen en kerken uit om te bidden dat vluchtelingen zich snel gezien en geliefd voelen. En dat er mensen zijn die naar hen omzien en vertellen over de liefde van Jezus. Gave helpt graag mee bij de invulling van deze zondag. Daarvoor heeft Gave o.a. een gebedsboekenlegger, preekschetsen en materiaal voor kinderwerk ontwikkeld. Allemaal te vinden op www.gave.nl/gebedsdag. Dit kun je doen Zelf bidden voor vluchtelingen. Je kerk(leiding) vragen om regelmatig gebed in de dienst voor asielzoekers Je kerk(leiding) vragen of... Read more »
 • Vakantiegeld delen
  Minima kunnen dankzij diaconaal project toch op vakantie. De maand mei is de maand waarop veel werknemers een vakantietoeslag op hun maandsalaris ontvingen: een stukje extra inkomen. Voor velen onder ons is die jaarlijkse toelage vanzelfsprekend. Toch geldt dit niet voor iedereen. Zeker in deze tijd van recessie. Een moeder met drie kinderen of een echtpaar met AOW en hoge zorgkosten. Vanwege een krappe beurs is op vakantie gaan voor hen geen optie. Met steun vanuit de kerkelijke gemeente kunnen ze er deze zomer toch op uit. Eenvoudig De actie Vakantiegeld Delen voorziet op diverse plaatsen in Nederland in een behoefte. De opzet is eenvoudig:... Read more »
 • Diaconaal Steunpunt bestaat 20 jaar
  Wie jarig is trakteert. We vieren 20 jaar Diaconaal Steunpunt dan ook met een bijzondere uitgave waarin we een veelheid aan inspirerende praktijkvoorbeelden van diaconaat willen delen. Voorbeelden om te inspireren en om te delen van de rijkdom aan mooie diaconale activiteiten die gebeuren. We delen graag vormen van diaconaat in en rond de eredienst, in de eigen gemeente en in de buurt. Help mee Deze uitgave met praktijkvoorbeelden maken we het liefst niet alleen. Daarvoor hebben we wel jouw hulp nodig. Heb je een voorbeeld die je graag wilt delen? Laat het ons weten! Mail je praktijkvoorbeeld naar info@diaconaalsteunpunt.nl en wie weet wordt... Read more »
 • In gesprek over bloeiend diaconaat
  Het Diaconaal Steunpunt ontwikkelde in samenwerking met Bureau Kerkwerk een kaartspel over diaconaat. Dit spel heeft als doel om het gesprek over de diaconale gemeente te stimuleren. Het kan gebruikt worden op een gemeenteavond over het werk van de diaconie, maar bijvoorbeeld ook in kringen of groeigroepen. Er zijn twee afzonderlijke vragensets van elk tien vragen (een met individuele vragen en een met groepsvragen), een handleiding en een spelbord. In het spel krijg je vragen voorgeschoteld als: Wat is jouw favoriete Bijbelse voorbeeld of tekst over zorgen voor je naaste? Niemand loopt te koop met zijn of haar financiële problemen; hoe kom je er dan toch achter en op welke signalen let je dan?... Read more »
 • chrch, een app voor elke kerk
  Een gratis app voor kerken, met een ‘smoelenboek’, oppasrooster én een collectemogelijkheid. Dat is ‘chrch’, de app die Peter Arends uit de Noorderkerk in Amsterdam ontwikkelde. Chrch is een veilig en besloten sociaal platform, speciaal gemaakt voor lokale kerken. Alles wat je vroeger zou printen in een gemeenteboekje en in de kerkbode, is geïntegreerd in deze app. Je hebt alles bij de hand in één app. De app zo in te richten dat hij helemaal bij jouw gemeente past. Je kunt de onderdelen kiezen die je wilt gebruiken en je eigen logo en kleuren instellen. Er is zelfs een mogelijkheid tot afgeschermde... Read more »