Diaconaat

De Centrale Diaconale Commissie wil voor diaconaal werkenden een uitwisselingsplatform bieden waarop informatie en (toegang tot) ondersteuning wordt geboden. Sinds 2012 zijn de NGK aangesloten bij het Diaconaal Steunpunt van de GKv, dat voor alle diaconieën van de NGK beschikbaar is.

Het Diaconaal Steunpunt ondersteunt de diaconieën/diakenen van de GKv en NGK bij hun ambtswerk. Het DS is van en voor diakenen. Veel materiaal op de website van het Diaconaal Steunpunt is dan ook door of met diakenen ontwikkeld.

Het Diaconaal Steunpunt geeft advies, biedt toerusting, ontwikkelt beleid en maakt diaconaal materiaal beschikbaar. De meeste informatie wordt via de site uitgewisseld. Ook zijn er regelmatig informatie-bijeenkomsten in het land. In het bijzonder voor diakenen van de GKv en NGK. Steeds meer ook in samenwerking met de CGK.

In de GKv zijn naar schatting ca.1500 diakenen actief in ongeveer 275 kerken. De NGK bestaat uit een kleine 90 kerken met diaconieën.

Het DS is onderdeel van de Gereformeerde kerken (GKv) en wordt aangestuurd door het Generaal Diaconaal Deputaatschap. Per 1 april 2012 is het Diaconaal Steunpunt ook beschikbaar voor diakenen binnen de NGK. Om de diakenen van de NGK zo goed mogelijk te ondersteunen, wordt er nauw samengewerkt met de Centrale Diaconale Commissie van de NGK.

Nieuw op Diaconaal Steunpunt:

 • The Justice Conference is terug
  Op zaterdagavond 30 oktober presenteert Tearfund opnieuw The Justice Conference. Een online evenement met hoopvolle verhalen over recht doen in je eigen omgeving. Sprekers zijn onder andere bisschop Michael Curry (bekend van de huwelijksdienst van prins Harry en Meghan Markle), topklimaatwetenschapper Katharine Hayhoe, cultuurfilosoof Evert Jan Ouweneel en priester/verzoeningstrainer René... Het bericht The Justice Conference is terug verscheen eerst op Diaconaal Steunpunt. Lees meer »
 • Collecteer voor Noodhulp in Haïti
  Haïti is op zaterdag 14 augustus getroffen door een zware aardbeving. Er zijn minstens 2.189 doden, 12.000 gewonden en vele honderden worden nog vermist. Veel mensen leven noodgedwongen op straat, waar het vaak onveilig is. Het is een enorme tragedie voor het land dat ramp op ramp te verduren krijgt en dat geldt als een van de armste landen ter wereld. Het bericht Collecteer voor Noodhulp in Haïti verscheen eerst op Diaconaal Steunpunt. Lees meer »
 • Prachtige opbrengst Moederdag collecte voor Newbornlife
  Het is geweldig om te kunnen melden dat de Moederdagcollecte 2021 voor Newbornlife tot nu toe bijna €.8.100,= heeft opgebracht. Met deze opbrengst kunnen een flink aantal vrouwen een hersteloperatie ontvangen en aan een nieuw leven beginnen. Het bericht Prachtige opbrengst Moederdag collecte voor Newbornlife verscheen eerst op Diaconaal Steunpunt. Lees meer »
 • Pelgrimstocht voor klimaatgerechtigheid
  Van 30 september tot en met 11 oktober 2021 lopen 30 internationale pelgrims door Nederland om aandacht te vragen voor het klimaat. De pelgrimstocht start in augustus in Polen en eindigt in november in Glasgow, bij de 26e Wereldklimaatconferentie. Het bericht Pelgrimstocht voor klimaatgerechtigheid verscheen eerst op Diaconaal Steunpunt. Lees meer »
 • Gebedsweek voor vluchtelingen
  Van 20 t/m 26 juni organiseert Gave de Vluchtelingengebedsweek. Daarmee sluiten ze aan bij de Wereldvluchtelingendag op zondag 20 juni. De gebedsweek heeft deze keer als thema ‘Ontmoet’. Het bericht Gebedsweek voor vluchtelingen verscheen eerst op Diaconaal Steunpunt. Lees meer »

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de maandelijks emailnieuwsbrief van NGK en GKv