Diaconaat

De Centrale Diaconale Commissie wil voor diaconaal werkenden een uitwisselingsplatform bieden waarop informatie en (toegang tot) ondersteuning wordt geboden. Sinds 2012 zijn de NGK aangesloten bij het Diaconaal Steunpunt van de GKv, dat voor alle diaconieën van de NGK beschikbaar is.

diaconaal steunpuntHet Diaconaal Steunpunt ondersteunt de diaconieën/diakenen van de GKv en NGK bij hun ambtswerk. Het DS is van en voor diakenen. Veel materiaal op de website van het Diaconaal Steunpunt is dan ook door of met diakenen ontwikkeld.

Het Diaconaal Steunpunt geeft advies, biedt toerusting, ontwikkelt beleid en maakt diaconaal materiaal beschikbaar. De meeste informatie wordt via de site uitgewisseld. Ook zijn er regelmatig informatie-bijeenkomsten in het land. In het bijzonder voor diakenen van de GKv en NGK. Steeds meer ook in samenwerking met de CGK.

In de GKv zijn naar schatting ca.1500 diakenen actief in ongeveer 275 kerken. De NGK bestaat uit een kleine 90 kerken met diaconieën.

Het DS is onderdeel van de Gereformeerde kerken (GKv) en wordt aangestuurd door het Generaal Diaconaal Deputaatschap. Per 1 april 2012 is het Diaconaal Steunpunt ook beschikbaar voor diakenen binnen de NGK. Om de diakenen van de NGK zo goed mogelijk te ondersteunen, wordt er nauw samengewerkt met de Centrale Diaconale Commissie van de NGK.

Nieuw op Diaconaal Steunpunt:

 • biddag 2017
  Op 8 maart is het weer Biddag voor gewas en arbeid. Elk jaar worden een aantal concrete doelen voorgesteld voor de collecte. Daarbij ligt de nadruk op het starten en opbouwen van iets nieuws. Hieronder vind je drie suggesties voor de biddagcollecte van 2017. HULP VLUCHTELINGEN ZUID-SOEDAN – Verre Naasten Op Biddag 2017 vragen we gebed en giften voor de hulp aan vluchtelingen in Zuid-Soedan. In het door burgeroorlog geteisterde Zuid-Soedan is de lokale kerk (Sudanese Reformed Church) diaconaal actief onder vluchtelingen. Ze willen graag dekens, muskietennetten, kleding en voedsel uitdelen onder zo’n 2.000 vluchtelingen (1.000 volwassenen en 1.000 kinderen). ZE HOORT ER... Read more »
 • Veertigdagenkalender met bijbeloverdenkingen
  Voor de achtste keer heeft Tear een veertigdagenkalender uitgebracht. De scheurkalender is een combinatie van Bijbelse overdenkingen rondom de lijdenstijd en tips en aanwijzingen om dagelijks te oefenen met een bewustere leefstijl. Om tegemoet te komen aan de grote vraag is de oplage dit jaar opgeschroefd naar 25.000. Volgens projectleider Joost van Dieren doen steeds meer kerkelijke gemeenten mee. “Mensen hebben behoefte aan inspiratie en vormen om invulling te geven aan de veertigdagentijd”, ziet Joost van Dieren. “Met de kalender helpen wij christenen om bewust toe te leven naar Pasen en tegelijkertijd – op een lichtvoetige manier – een bewustere leefstijl... Read more »
 • Open Dag bij Sprank op 18 maart
  Stichting Sprank houdt op zaterdag 18 maart een Open Dag. Iedereen die graag op een zorglocatie van Sprank wil binnenkijken, is welkom. Locaties De Open Dag is in Amersfoort, Bedum, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bunschoten, Dalfsen, Hardenberg, Hoogeveen, Ommen, Roden, Sappemeer en Zuidhorn. Begeleiders en bewoners leiden bezoekers rond. Zij vertellen over de zorg, het werken in de gehandicaptenzorg, vrijwilligerswerk en beantwoorden vragen van bezoekers. De Open Dag is tussen 13 en 16 uur. Voor Hart van Vathorst in Amersfoort gelden andere tijden: 10 tot 14 uur. Sprank biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking die zich thuis voelen in een... Read more »
 • Nieuwe brochure ‘Geen doodlopende weg’
  Stichting Gave presenteert een adviesbrochure voor vrijwilligers die contact hebben met uitgeprocedeerde asielzoekers. In de brochure ‘Geen doodlopende weg’ geeft Gave informatie over de asielprocedure en praktische handreikingen waar de vrijwilliger de asielzoeker mee kan helpen. Stichting Gave is een interkerkelijke organisatie voor het werk onder vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Gave verlangt ernaar dat de vluchteling die naar ons land komt, wordt gezien en geliefd. Vrijwilligers onder asielzoekers proberen gastvrijheid te bieden, asielzoekers wegwijs te maken in het dagelijks leven en te helpen. Wanneer de asielprocedure negatief uitvalt, komen allerlei vragen boven. Zijn alle inspanningen voor niets geweest? Hoe kan... Read more »
 • Voicemail storing
  Er zijn problemen met de voicemail van het Diaconaal Steunpunt. Berichten kunnen wel worden ingesproken, maar het afluisteren van deze berichten lukt helaas niet. Mocht je recent een bericht hebben ingesproken en je hebt nog geen reactie ontvangen, neem dan even contact op via mail. We werken aan een oplossing. Excuus voor het ongemak.   afbeelding: flickr.com... Read more »