Korte film over ‘onderweg naar 1 kerk’

‘Samen kerk zijn. Eén kerk, veelzijdig, kleurrijk. Eén kerk, afhankelijk van God.’ Ooit leek dat ideaal onmogelijk te realiseren tussen de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Intussen zitten beide kerken in een proces van eenwording.

De regiegroep die dit proces begeleidt, liet een korte film maken. 

Lees verder…

Posted in NGK landelijk


Samenwerking NGK-GKv: tips en voorbeelden

Op zoek naar praktische tips en voorbeelden van plaatselijke samenwerking tussen een Nederlands Gereformeerde Kerk en een Gereformeerde Kerk vrijgemaakt? De Regiegroep ‘Onderweg naar 1 kerk’ heeft dat alles gebundeld in een nieuwe handreiking.

Op veel plekken in Nederland heeft kerkelijke eenheid of samenwerking tussen GKv en NGK de afgelopen jaren vorm gekregen.

Lees verder…

Posted in NGK landelijk


Thema NGK-vrouwendag: ‘In het volle Licht’

Licht brengt nieuw leven. Licht is om van te genieten. Tegelijkertijd is licht soms confronterend. We zeggen: ‘aan het licht brengen’, we maken bekend wat verborgen is, of wat we verborgen willen houden. Je kent het vast wel voor jezelf; soms is leven in de schaduw ook wel prima.

Lees verder…

Posted in NGK landelijk


Dick Westerkamp: ‘We hebben een betrouwbaar woord’

Hij keerde met zijn vrouw 25 jaar geleden terug naar Nederland, nadat hij in Oeganda en Rwanda op het zendingsveld had gewerkt. Hij werd predikant van De Lichtboog, de Nederlands Gereformeerde Kerk in Houten. Nu gaat Dick Westerkamp met pensioen.

In het Nederlands Dagblad – dat Westerkamp ter gelegenheid van zijn afscheid interviewde –

Lees verder…

Posted in NGK landelijk


Kruik voor onherstelbaar verleden

Bij het herenigingsproces van de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt kunnen gevoelens van verdriet, onrecht en bitterheid bovenkomen. De werkgroep Verzoening & Recht nodigt mensen uit hun gevoelens op papier te zetten. Deze worden opgeborgen in een speciaal daarvoor beschikbaar gestelde kruik.

Op 11 november 2017 (tijdens de eerste gezamenlijke vergadering van de kerken) werd ook een kruik gebruikt waarin symbolisch de tranen uit het verleden werden opgevangen.

Lees verder…

Posted in NGK landelijk


Wat hebben de kerken aan wetenschappelijke theologie?

Heeft de kerk wel echt iets aan wetenschappelijke theologie-beoefening? Die vraag stelde Leendert Verheij, oud-president van het Gerechtshof Den Haag, bij de opening van het academisch jaar van de Theologische Universiteit Kampen.

Verheij citeerde een oude brochure uit de tijd van de oprichting van het Nederlands Gereformeerd Seminarie (1976): “Een bijbelgetrouwe wetenschappelijke theologie kan de kerk belangrijke diensten bewijzen.

Lees verder…

Posted in NGK landelijk


NGK/GKV Heerde als één gemeente verder

De Nederlandse gereformeerde en gereformeerd vrijgemaakte kerk van Heerde gaan per 1 september als één gemeente verder. Zondag 2 september wordt dat gevierd in een gezamenlijke ochtenddienst.

De Verbindingskerk, zoals de nieuwe gemeente heet, heeft ongeveer 350 leden. Beide predikanten, Richard Vervoorn en Jaap Cramer,

Lees verder…

Posted in NGK landelijk


‘Domineesfabriek of seminarie?’

‘Domineesfabriek of seminarie?’ Dat is de titel van de openingsrede van het academisch jaar van de Theologische Universiteit Kampen. De rede wordt op 3 september uitgesproken door mr. Leendert Verheij, oud-president van het gerechtshof in Den Haag. De opening van het academisch jaar staat dit jaar in het teken van de integratie van de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding (NGP) in de Theologische Universiteit.

Lees verder…

Posted in NGK landelijk


Twintig inspirerende diaconale ideeën

Praktische hulp aan buurtbewoners, een verwendag voor alleenstaande moeders, of het organiseren van een tijdcollecte. Wat zijn de meest inspirerende diaconale ideeën? Het Steunpunt Diaconie heeft er twintig samengebracht in de bundel ‘Dienen, delen & doen’.

Derk Jan Poel, diaconaal consulent bij het steunpunt: ‘In de loop van de jaren is er veel veranderd op het diaconale terrein.

Lees verder…

Posted in NGK landelijk


Jubileum: 30 jaar De Lichtboog in Houten

De Nederlands Gereformeerde Kerk in Houten – De Lichtboog – viert in september haar dertigjarig bestaan.

Op zaterdagmiddag 22 september is er een minisymposium ’30 jaar Lichtboog. De kerk in 2030′ met inspirerende TEDtalks van Philip Powell, Martine Vonk, Otto de Bruijne en jongeren uit de gemeente.

Lees verder…

Posted in NGK landelijk