NGK Agenda

Netwerkbijeenkomst 'Kerk in de buurt'

📆 woensdag 11 december 2019 van 20:00 - 22:00
📌 Het Valkenhof, Witte Valkenstraat 2, Beilen - kaart

Ben je al actief aan de slag met 'Kerk in de buurt', dan is dit het moment om anderen te ontmoeten, elkaar te inspireren en een netwerk te vormen. Ook wanneer je kerk in de buurt bent, zonder dat je de materialen van Kerk in de buurt gebruikt, ben je van harte welkom!

Startavond 'Kerk in de buurt'

📆 vrijdag 13 december 2019 van 20:00 - 22:00
📌 Forum 16, Assen - kaart

Wil je graag weten hoe je Kerk in de buurt zijn aan kunt pakken? En horen hoe ánderen dat hebben gedaan? Dan zijn de startavonden Kerk in de buurt iets voor jou. Je leert er van de ervaring die anderen op hebben gedaan met Kerk in de buurt. Ook denk je na over de verbinding van jouw kerk met de buurt. En je komt te weten welke stappen je kunt zetten om zelf meer Kerk in de buurt te worden. De startavonden zijn bedoeld voor kerkenraadsleden, diakenen en geïnteresseerde gemeenteleden.

Collegeserie 'De gewone catechismus'

📆 woensdag 8 januari 2020 van 20:00 - 22:00
📌 Dorpsstraat 53, Nieuwegein - kaart

Dit jaar verscheen De Gewone Catechismus, geschreven door de theologen Theo Pleizier, Arnold Huijgen en Dolf te Velde. Met dit boekje, dat bestaat uit 100 vragen en antwoorden (v&a), willen zij de inhoud van het christelijk geloof op een hedendaagse manier aan gewone mensen zoals u, jij en ik overdragen. Voor Hervormd Vreeswijk vormt het de aanleiding om komend seizoen, in veertien avonden dit boekje te bespreken tijdens “Hervormd Vreeswijk College” in de Dorpskerk, Dorpstraat 53 te Nieuwegein.

Wij nodigen niet alleen iedereen uit die betrokken is bij de kerk, maar ook iedereen die wel eens meer zou willen weten over wat er nu eigenlijk geloofd wordt in de kerk.

Naast een flitsende intro, een boeiende lezing en een muzikaal intermezzo is er alle ruimte voor uw en jouw vragen.

De avonden starten om 20.00 uur (inloop 19.30) en eindigen om 22.00 uur.

De data van 2020 op een rij:
08-01-20 Dr. Wim Dekker; God de Schepper is ook mijn Vader; v&a 24-30
29-01-20 Dr. Sjaak van den Berg; Bidden, een oefening in vertrouwen (Het Onze Vader); v&a 31-46
19-02-20 Dr. Willem Maarten Dekker; Wie is Jezus Christus?; v&a 47-50
04-03-20 Prof. Dr. Henk Van den Belt; Jezus Christus, de weg tot God; v&a 51-54
01-04-20 Prof. Dr. Maarten Wisse; Jezus Christus, Gods waarheid; v&a 55-58
22-04-20 Dr. John Van Eck; Jezus Christus, het leven; v&a 59-62
06-05-20 Prof. Dr. Maarten Kater; Hoe Jezus volgen gelukkig maakt (De Tien Geboden); v&a 63-77
27-05-20 Dr. Paul Visser; Door de kracht van de Heilige Geest; v&a 78-83
10-06-20 Dr. Wim Dekker; De Kerk, gemeenschap van gelovigen; v&a 84-93
24-06-20 Dr. Maarten Verduin; Avondmaal vieren tot Christus komt: v&a 94-100


Zitting Landelijke Vergadering NGK

📆 zaterdag 11 januari 2020 van 09:30 - 16:30
📌 Het Kruispunt, Gedempte Gracht 1, Zeewolde - kaart

Deze zitting van de Landelijke Vergadering staat in het teken van de ontvangst van buitenlandse gasten, een rapportage van de Commissie Contact en Samenspreking (buitenland) en de Commissie Kerkelijke Onderzoeken (LCKO). 

Startdag basistraining: samen bouwen aan de kern van de kerk

📆 dinsdag 14 januari 2020 van 09:30 - 15:30

Dit betreft een training van zes dagen. De combinatie van gemeenteopbouw en geloofsopbouw heeft in de visie van Leven uit de Bron een vitaliserende invloed op het kerkelijk leven en beleid. De kern van het gemeentezijn bestaat uit drie dimensies:

  • Hart voor de Heer
  • Hart voor elkaar als Zijn leerlingen
  • Hart voor Zijn bevrijdend werk in de wereld

De beoefening van deze kern door de gemeente en de rol die predikant en kerkenraad daarin spelen staan centraal in de trainingen van Leven uit de Bron. Door hantering van de CBA-methode – Communicatie, Bezinning en Activiteiten – wordt een interactief proces van ervarend leren bevorderd. De ontwikkeling van een attitude waarin de drievoudige kern van gemeentezijn en de CBA-methode is eigen gemaakt is daarbij essentieel voor een geloofwaardige en aantrekkelijke beoefening van geleerde vaardigheden.

Tussen twee trainingsdagen in dient het voorbereide deel met de eigen kerkenraad te worden verwerkt. Indien de kerkenraad niet (actief) participeert, is het mogelijk als ‘verkenner’ aan de cursus deel te nemen. De cursus kan worden afgerond met het schrijven van een beknopt opbouwplan dat toepasbaar is in de eigen gemeente.

De training wordt voor de zevende keer georganiseerd voor predikanten en kerkelijk werkers (deelname door een kerkenraadslid is mogelijk en aan te bevelen) en is erkend door de afdelingen voor Permanente Educatie van PKN, NGK en GKV.


Week van Gebed

📆 zondag 19 januari 2020

‘Buitengewoon’, thema Week van Gebed voor de eenheid 2020
‘Buitengewoon’ is het thema voor de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen in 2020. De jaarlijkse Week van Gebed vindt plaats van 19 tot en met 26 januari.

Werkconferentie 'Kerk-zijn op de rand'

📆 zaterdag 25 januari 2020
📌 Kerk aan het Lint, Alendorperweg 103, Utrecht - kaart

Onze tijd wordt gekenmerkt door grote sociale, maatschappelijke, economische en technologische veranderingen. Tegelijkertijd zie je dat de kerk verdrongen is naar de rand van de samenleving. Hoe kan deze ‘kerk aan de rand’ – te midden van alle veranderingen – overeind blijven en van betekenis zijn voor de samenleving? 

Jeugdleidersconferentie 2020: 'De jeugd van tegenwoordig'

📆 vrijdag 7 februari 2020
📌 De Werelt Lunteren, Westhofflaan 2, Lunteren - kaart

Stichting JLC (voorheen BGO Jeugdwerk) heeft een jarenlange traditie opgebouwd in het organiseren van de Jeugdleidersconferentie. Dit jaar is het thema “De jeugd van tegenwoordig”.

Op vrijdag 7 en zaterdag 8 februari 2020 hopen we weer een paar honderd jeugdwerkers uit de kerken te ontmoeten in Conferentiecentrum De Werelt te Lunteren.

De hoofdsprekers van de conferentie zijn op vrijdag Arjen ten Brinke, werkzaam bij Stichting IJM en voorganger van Mozaiek033 en op zaterdag Anko Oussoren, werkzaam bij het Praktijkcentrum. Daarnaast hebben we op zaterdag een keuze uit diverse workshops. Op vrijdagavond starten we, om los te komen van de dagelijkse drukte, met cabaret.