Datum

Nicolaaslezing: Josse de Voogd over afgehaakt Nederland

Op vrijdagmiddag 14 juni 2024 om 14:00 uur organiseren de Gemeente Kampen en de Theologische Universiteit een publiekssymposium in de Annakapel Kampen over afgehaakt en aangehaakt Nederland vanwege de toenemende polarisatie in ons land.

Evenementgegevens

  • Datum:

De Nicolaaslezing wordt een jaarlijks terugkerend evenement door de verhuizing van de Theologische Universiteit van Kampen naar Utrecht. Na Hanzestad, garnizoensstad en sigarenstad zal Kampen sinds 1854 ook geen theologiestad meer zijn, maar blijft een plaats waar hartelijkheid, bezinning en onderlinge verbinding worden gestimuleerd. De burgerlijke gemeente Kampen en het college van bestuur van de Theologische Universiteit hechten daarom aan een blijvende relatie door de jaarlijkse Nicolaaslezing in Kampen.

Sprekers zijn Josse de Voogd van de Atlas van afgehaakt Nederland en prof. Stef Groenewoud die werkt aan de relatie tussen postcodes en gezondheidszorg. De Voogd heeft in zijn onderzoek achterhaald wie er afhaken, waar en waarom. Hij ziet een fundamenteel meningsverschil over de toekomstkoers van de samenleving. Over de koppelingen tussen de plaats waar je leeft, brede welvaart en morele kwesties spreken de deelnemers aan het aansluitende forum verder onder begeleiding van Roeland Tameling, directeur van stichting Kampen Partners.

Panelleden Hilde Mulder (senior beleidsadviseur Rijkswaterstaat, oudlid Tweede Kamer en Gemeenteraad Kampen), Ina Rook – Van Urk (directeur Prisma Kampen) en Karin Leferink (Raad van Bestuur IJsselheem) vinden daar wel wat van en zullen hier dan ook op eigen wijze op reageren.

Iedereen die interesse heeft om de lezing bij te wonen kan gratis via www.nicolaaslezing.nl kaarten bestellen. Op deze website is ook meer praktische informatie inclusief updates over de sprekers te vinden.