OnderWeg over vrijmaking en kerkverlating

Het kerkelijk magazine OnderWeg komt met een dubbelnummer over vrijmaking en kerkverlating.

In het themadeel over 75 jaar Vrijmaking schrijft Erik de Boer, hoogleraar Kerkgeschiedenis aan de TU Kampen, ‘een vrolijk verhaal over een scheur’. Hij gaat op zoek naar de mooie dingen die zijn te vertellen, ook als we de gebeurtenissen van 75 jaar geleden niet meer precies kennen. Kwam er nieuwe grond vrij en bloeien er bloemen op plekken waar het eerder schraal was?
Het andere deel van het dubbelnummer gaat over kerkverlating. Waarom zijn de twintigers, dertigers, veertigers en zelfs vijftigers afgehaakt? Hoe gaat het nu met ze? En wat kunnen kerkblijvers leren van kerkverlaters? OnderWeg ging hierover met twee vrouwen en twee mannen in gesprek. Zij doorbraken het taboe op hun keuze. Onder de titel ‘Kap de hand van God niet weg’ komen de predikanten Ed Buitendijk uit Rijnsburg en Folkert Rinkema uit Katwijk aan Zee aan het woord. Zij zoeken contact met potentiële kerkverlaters en delen hun ervaringen en advies hierin. Buitendijk: ‘Ook de linker teen met zijn twijfel hoort er in het lichaam van de gemeente bij’.

Posted in NGK landelijk