Beroepbaar in de NGK: Dennis van der Zee

Dennis van der Zee is beroepbaar gesteld in de Nederlands gereformeerde kerken. In een kort interview stelt hij zichzelf voor.

Wie ben je?

‘Mijn naam is Dennis van der Zee. Ik ben dertig jaar oud, getrouwd met mijn lieve vrouw Lianne en samen hebben we een zoontje van ruim tien maanden oud. Zijn naam is Josia. We wonen op dit moment in IJsselmuiden. Mijn interesses zijn best breed, vind ik zelf. Ik mag heel graag lezen, zowel romans als theologie. Daarnaast geniet ik er enorm van om buiten te zijn: werken in de tuin, wandelen in het bos of hardlopen. Daarnaast train ik onze hond om schapen te drijven, wat een geweldige uitlaatklep is voor de hond en mijzelf.’

Heb je een Bijbeltekst die je bijzonder aanspreekt?

‘Ik vind het heel moeilijk om één tekst te kiezen. Ik noem graag een Bijbelboek, namelijk Handelingen. Wat mij keer op keer weer raakt in dit Bijbelboek is hoe God door zijn Geest het evangelie de wereld in brengt. Daarbij gebruikt Hij eenvoudige mensen, mensen zoals wij. Elke keer als ik dit lees, ervaar ik het als een bemoediging, maar ook als een vermaning. Laat ik beginnen bij de vermaning. Ik denk dat Handelingen ons laat zien dat de kerk en de missie van God geen menselijke onderneming zijn. Wij moeten niet denken dat wij het wel even regelen met al onze plannen, strategieën, en ideeën. Nee, God laat zijn missie voortgang hebben door het werk van zijn Geest. Als we dat meer gaan inzien, worden we mensen die meer gaan bidden in plaats van ploeteren in onze eigen menselijke kracht. Het gebed komt namelijk voort uit het besef dat we het van Hem moeten hebben, en niet van onszelf.’
‘De bemoediging die Handelingen ons telkens weer meegeeft komt voort uit dezelfde gedachte. Als de kerk en de missie ten diepste Gods werk zijn, dan mogen we ook verwachtingsvol uitzien naar wat Hij wil doen in antwoord op onze afhankelijke gebeden. De eerste christenen in Handelingen baden telkens opnieuw. En telkens opnieuw reageerde God met het werk van zijn Geest. Dat wil Hij ook vandaag nog doen in ons midden! Dat is een geweldige bemoediging!’

Waarom wil je predikant worden?

‘Het korte antwoord op deze vraag is dat ik mij geroepen weet door God. Het langere antwoord is dat God in mijn hart een diep verlangen heeft gelegd om mee te werken aan zijn missie in deze wereld. Het is mijn verlangen om mij in te zetten voor de opbouw van zijn gemeente en van individuele gelovigen en het is mijn verlangen om het goede nieuws te delen met hen die Jezus niet kennen.’

Dennis van der Zee is bereikbaar via zijn mailadres.

Posted in NGK landelijk