Luigi Gioia: ‘bidden is makkelijk’

Foto: Bram Beute

Is bidden ingewikkeld of eigenlijk heel makkelijk? De Italiaanse monnik en theoloog Luigi Gioia heeft daar een duidelijk idee over: bidden is makkelijk. ‘Bid voor de dingen die je afleiden’, zegt hij in een interview met het magazine OnderWeg.

Gioia: ‘Je hebt bijvoorbeeld besloten om te bidden en opeens denk je aan iets anders. Je ziet die gedachte als een afleiding en je probeert het weg te stoppen. Maar dat hoeft niet. Het is iets wat jou bezighoudt en dat hoort juist in je gebed thuis. Als het voor jou belangrijk is, is het belangrijk voor God. Bid dus voor de dingen die je “afleiden”. Zeg het tegen God!’

Gioia schreef twee veelgelezen boeken over gebed en contemplatie. ‘Bidden is meer dan zelf spreken, het is ook God laten spreken. Het in de stilte bij God zijn werkt door in heel je leven. Voor mijn gebeden gebruik ik vaak bestaande gebeden, zoals de psalmen of het Onzevader, die ik dan telkens weer herhaal. Maar er komt ook een moment dat ik stil ben en luister. Het is als met iemand die je goed kent, met wie je ook stil kunt worden. Die stilte zegt meer dan woorden. God neemt dan het gebed van mij over. Dat heeft iets spannends, iets beangstigends. Het is een duidelijk herkenbaar moment. Een moment waarop je echt je mond moet houden.’

Posted in NGK landelijk